Przepisy
Agaty

Daktylowy pudding toffi

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

pudding toffi (8)

Ten puszysty, a przy tym skąpany w pysznym sosie toffi pudding wg. przepisu Nigelli przyrządzam od lat („Nigella Gryzie” ukazała się w 2001 roku!).

pudding toffi (9)

Gdy już jednak przygotowałam sobie wiekszość składników, pewna zawartość mojej spiżarki zanurkowałam po ciemny cukier muscavado- a tam nędzne resztki na dnie słoika… Nie poddałam się jednak i użyłam 1/2 brązowego cukru. Okazało się, że smak puddingu się zmienił i stał zdecydowanie bardziej maślany w smaku.

pudding toffi (5)

Spokojnie możecie postawić więc na pełny smak toffi skupiając się na ciemnym, bogatym  w smaku muscavado lub w połowie zastąpić go zwykłym brązowym cukrem i cieszyć się maślanymi nutami deseru!

pudding toffi (2)

W misce wymiesza 100 g cukru muscavado z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej połącz mleko, jajko, roztopione masło i esencję waniliową. Wlej do suchych składników, połącz łyżką. Dodaj pokrojone daktyle, wymieszaj. Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania.

Wierzch obsyp pozostałym cukrem, połóż kawałki masła, zalej wrzątkiem (!) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem lekko ostudź, podawaj sam lub np. polany śmietanką kremówką.

-->