Przepisy
Agaty

Kokosowy pudding z tapioki z sosem dyniowym

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

kokosowy pudding z tapioki (1)

Uwielbiam wszelkie kisielowate, puddingowate, lekko kleiste w konsystencji desery. Stąd moje uwielbienie dla wszelkiej maści budyniów, nasion chia i tapioki właśnie.

kokosowy pudding z tapioki (7)

Dzisiejszy deser ugotowałam na bazie mleczka kokosowego (12% tłuszczu). Dodatkami jest sos z dyni (doprawiony pomarańczą i jabłkiem, aby zyskał trochę charakteru), do tego ziarenka granatu, które swoim intensywnym smakiem wspaniale orzeźwiają całość.

kokosowy pudding z tapioki (5)

Aby tapioka szybko się ugotowała, namaczam ją wstępnie przez ok. 30 minut w mleku, w którym później będzie się gotować. Dzięki temu wystarcza jej na ogniu dosłownie kilka minut, błyskawicznie staje się miękka.

kokosowy pudding z tapioki (2)

Deser można jeść na ciepło lub schłodzony, w obu postaciach jest pyszny!

Proporcje na 4 porcje.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz pokrojone w kostkę jabłko. Smaż 2 minuty. Dodaj dynię i sok pomarańczowy. Gotuj, aż jabłko będzie miękkie, a sos się zagęści. Ostudź. Zmiksuj na gładkie puree, ewentualnie dopraw do smaku (cukrem, sokiem z cytryny/pomarańczy).

Tapiokę namocz przez 30 minut w mleczku. Przełóż do rondelka, dolej wodę, dodaj wanilię i sól. Gotuj ciągle mieszając kilka minut, aż perełki tapioki staną się miękkie i przejrzyste. Przełóż do miseczek.

Serwuj polany sosem z dyni, z ziarenkami dyni na wierzchu.

-->