Kokosowy pudding z tapioki z sosem dyniowym

Uwielbiam wszelkie kisielowate, puddingowate, lekko kleiste w konsystencji desery. Stąd moje uwielbienie dla wszelkiej maści budyniów, nasion chia i tapioki właśnie.

Dzisiejszy deser ugotowałam na bazie mleczka kokosowego (12% tłuszczu). Dodatkami jest sos z dyni (doprawiony pomarańczą i jabłkiem, aby zyskał trochę charakteru), do tego ziarenka granatu, które swoim intensywnym smakiem wspaniale orzeźwiają całość.

Aby tapioka szybko się ugotowała, namaczam ją wstępnie przez ok. 30 minut w mleku, w którym później będzie się gotować. Dzięki temu wystarcza jej na ogniu dosłownie kilka minut, błyskawicznie staje się miękka.

Deser można jeść na ciepło lub schłodzony, w obu postaciach jest pyszny!
Proporcje na 4 porcje.




Mniam, uwielbiam wszelkiego rodzaju puddingi a ten wygląda po prostu pięknie! :)
Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/