Przepisy
Agaty

Gołąbki nadziewane rybą, w sosie koperkowym

Obiady, Przepisy, Ryby & owoce morza
Opis

Gołąbki to taki domowy klasyk, kojarzący się ze smakiem dzieciństwa i kuchnią mamy.

gołąbki nadziewane rybą (2) Dziś proponuje wyjątkowo delikatną wersję, gołąbki nadziewane rybą, w delikatnym sosie koperkowym.

gołąbki nadziewane rybą (5)

Przekonacie się, że ich przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i proste.

gołąbki nadziewane rybą (7)

Z proporcji uzyskacie ok. 10 dużych gołąbków.

gołąbki (8)

 

Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Rybę zmiksuj z bułką i cebulą na gładki farsz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.

Porcję (kopiastą łyżkę) nadzienia nakładaj na liść kapusty i zawijaj jak krokiet.

Duże naczynie do zapiekania (wybrałam żeliwne) wyłóż kilkoma liśćmi kapusty (np. tymi, jakie porwały). Na nich ułóż ściśle gotowe gołąbki. Całość przykryj ponownie kilkoma liśćmi. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczypt soli i pieprzu. Zalej ok. 1/2 l wody. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 1,5 godziny.

Śmietankę rozmieszaj z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę wlej, do płynu wokół gołąbku, rozmieszaj. Dodaj poeikany koperek, dopraw do smaku. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami.

-->