Przepisy
Agaty

Grzanki z prawdziwkami i sałatą rzymską na ciepło

Jajka, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

grzanki z prawdziwkami kuchnia agaty (3)

Mówią, że tylu grzybów, ile znaleźć można teraz w lasach, nie  było od lat! Cudownie! Bo grzyby to właśnie najlepszy, jesienny rarytas. Szczególnie, jeśli dysponujemy porcyjka borowików, wtedy czeka nas prawdziwa uczta!

grzanki z prawdziwkami kuchnia agaty (2)

W tym roku zaliczyliśmy już obowiązkowy makaron z grzybami, grzyby w sosie śmietanowym, tartę z grzybami- czas więc na kilka eksperymentów!

grzanki z prawdziwkami kuchnia agaty (1)

Na pierwszy ogień poszła ciepła przystawka- grzanka, do niej podsmażona sałata rzymska (podawana na ciepło bije na głowę wersję jedzoną na surowo!), do tego trochę pleśniowego sera, sadzone jajko (z obowiązkowo płynnym środkiem!) i smażone na maśle prawdziwki. Czy trzeba kogoś namawiać dłużej nić 5 sekund na taki zestaw?!

grzanki z prawdziwkami kuchnia agaty (4)

Proporcje na 2 porcje.

***

Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry, usmaż je na złoto na maśle. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatę rzymską pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usmaż na oliwie, aż lekko się zarumieni.

W tym samym czasie przygotuj grzanki: pieczywo skrop oliwą, usmaż na złoto, opiecz w tosterze lub pod grzałką piekarnika.

Na odrobinie oliwy przygotuj też sadzone jajka.

Na ciepłych grzankach ułóż porcje sałaty, pokrusz na nie ser pleśniowy. Kolejno połóż jajka i prawdziwki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.

-->