Mówią, że tylu grzybów, ile znaleźć można teraz w lasach, nie było od lat! Cudownie! Bo grzyby to właśnie najlepszy, jesienny rarytas. Szczególnie, jeśli dysponujemy porcyjka borowików, wtedy czeka nas prawdziwa uczta!
W tym roku zaliczyliśmy już obowiązkowy makaron z grzybami, grzyby w sosie śmietanowym, tartę z grzybami- czas więc na kilka eksperymentów!
Na pierwszy ogień poszła ciepła przystawka- grzanka, do niej podsmażona sałata rzymska (podawana na ciepło bije na głowę wersję jedzoną na surowo!), do tego trochę pleśniowego sera, sadzone jajko (z obowiązkowo płynnym środkiem!) i smażone na maśle prawdziwki. Czy trzeba kogoś namawiać dłużej nić 5 sekund na taki zestaw?!
Proporcje na 2 porcje.
Składniki:
prawdziwki - 4-6 szt
jajko - 2 szt
pieczywo - 2 duże kromki
sałata rzymska - 1 główka
oliwa - ok. 4 łyżki
masło - 2 łyżki
ser peśniowy - ok. 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry, usmaż je na złoto na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatę rzymską pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usmaż na oliwie, aż lekko się zarumieni.
W tym samym czasie przygotuj grzanki: pieczywo skrop oliwą, usmaż na złoto, opiecz w tosterze lub pod grzałką piekarnika.
Na odrobinie oliwy przygotuj też sadzone jajka.
Na ciepłych grzankach ułóż porcje sałaty, pokrusz na nie ser pleśniowy. Kolejno połóż jajka i prawdziwki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Przepis
Grzanki z prawdziwkami i sałatą rzymską na ciepło
Składniki:
prawdziwki - 4-6 szt
jajko - 2 szt
pieczywo - 2 duże kromki
sałata rzymska - 1 główka
oliwa - ok. 4 łyżki
masło - 2 łyżki
ser peśniowy - ok. 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry, usmaż je na złoto na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatę rzymską pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usmaż na oliwie, aż lekko się zarumieni.
W tym samym czasie przygotuj grzanki: pieczywo skrop oliwą, usmaż na złoto, opiecz w tosterze lub pod grzałką piekarnika.
Na odrobinie oliwy przygotuj też sadzone jajka.
Na ciepłych grzankach ułóż porcje sałaty, pokrusz na nie ser pleśniowy. Kolejno połóż jajka i prawdziwki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry, usmaż je na złoto na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatę rzymską pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usmaż na oliwie, aż lekko się zarumieni.
W tym samym czasie przygotuj grzanki: pieczywo skrop oliwą, usmaż na złoto, opiecz w tosterze lub pod grzałką piekarnika.
Na odrobinie oliwy przygotuj też sadzone jajka.
Na ciepłych grzankach ułóż porcje sałaty, pokrusz na nie ser pleśniowy. Kolejno połóż jajka i prawdziwki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!