Przepisy
Agaty

Wytrawne ciasto z warzywami i serem

Ciasta, Muffiny & babeczki, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Warzywa
Opis

wytrawne ciasto z warzywami kuchnia agaty (2)

Z początkiem września postanowiłam przygotować dla Was wytrawne ciasto z dodatkiem ulubionych warzyw, cheddara (lub nawet szynki czy boczku, jeśli ktoś ma ochotę). Pomyślałam, że to fajna alternatywa dla kanapki do szkoły czy przekąska na drugie śniadanie.

wytrawne ciasto z warzywami kuchnia agaty (1)

wytrawne ciasto z warzywami kuchnia agaty (3)

Do surowego ciasta dodajemy składniki, które nadadzą plackowi smak. U mnie była to czerwona papryka, dymka, cheddar, feta, dosłownie plaster szynki. Z grubsza to, co znalazłam w lodówce. Eksperymentujcie jednak proszę dodając oliwki, suszone pomidory, przesmażone wcześniej grzyby, zioła itp. W sumie dodać możecie ok. 1 szklanki „dodatków”.

wytrawne ciasto z warzywami kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji upieczecie placek o średnicy ok.25 cm.

wytrawne ciasto z warzywami kuchnia agaty (5)

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, zioła. Wymieszaj.

Przygotuj dodatki: drobno pokrój np. szynkę, ser, cebulkę itp. Połącz z ciastem.

Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 40 minut, ciasto musi się ładnie zarumienić. Lekko ostudzone wyjmij z foremki.

-->