Przepisy
Agaty

Zupa kalafiorowa z kukurydzą

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa, Zupy
Opis

zupa z kukurydzy i kalafiora kuchnia agaty (3)

Koniec lata to ten wspaniały czas, kiedy owoców i warzyw pod dostatkiem. Miksuję je więc w zasadzie w każdym daniu, żeby przemycić w diecie jak najwięcej witamin przed jesienno-zimową posuchą (szczerze mówiąc, do zupy dodałam nawet zapomnianą gdzieś w lodówce małą cukinię i kilka fasolek szparagowych, im więcej, tym lepiej :) !

zupa z kukurydzy i kalafiora kuchnia agaty (2)

Dziś pomysł na pożywną zupę ze świeżej kukurydzy i kalafiora, w niej także ziemniaki i szczypta kurkumy, stąd ten piękny, złoty kolor.

zupa z kukurydzy i kalafiora kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 6 porcji zupy.

Do garnka dodaj pokrojony (dowolnie) kalafior i ziarna kukurydzy (odkrawamy je z kolby stawiają kukurydzę w pionie i prowadząc nóż wzdłuż twardego trzonu). Zalej wodą (lub bulionem, jeśli masz) do wysokości warzyw. Wsyp kaszkę. Gotuj do miękkości.

Gdy warzywa są już miękkie, możesz użyć tłuczka do ziemniaków, żeby je lekko rozdrobnić, tym sposobem dodatkowo zagęścisz zupę.

Wlej śmietankę (możesz zamiast niej użyć mleczka kokosowego), dodaj kurkumę i dopraw do smaku.

-->