Pieczone placki ziemniaczane z cukinią
Nie jemy ziemniaków zbyt często, dlatego każda ich obecność na obiadowym stole to takie mini święto :) Ponieważ w tym roku zostałam ogrodniczką (przez bardzo małe „O”), mamy do przerobienia spore ilości cukinii. I tym sposobem właśnie na naszym stole zagościły pieczone placki z ziemniaków i cukinii.
Te pieczone placuszki (choć z powodzeniem możecie też usmażyć je klasycznie na oleju), smakują jak delikatne placki ziemniaczane. Ich wielką zaletą jest oczywiście to, że nie piją tyle tłuszczu, są więc znacznie lżejsze od tych smażonych.
Nasze placki podałam z gęstym jogurtem greckim i kawałkami wędzonego pstrąga (prosto z Borów Tucholskich). Do tego kropla soku z cytryny i królewski obiad podano!
Fajny pomysł. Nie raz przygotowywałam placki z cukinii ale nigdy nie łączyłam ich z ziemiankami :)
http://zyciezesmakiem.net/