Przepisy
Agaty

Focaccia z figami i serem pleśniowym

Kuchnie świata, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Tarty, Vege

foccacia z figami kuchnia agaty (2)

Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!

foccacia z figami kuchnia agaty (1)

Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!

foccacia z figami kuchnia agaty (3)

Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.

foccacia z figami kuchnia agaty (4)

Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)