Przepisy
Agaty

Focaccia z figami i serem pleśniowym

Kuchnie świata, Pizza, Przekąski, Przepisy, Tarty, Vege
Opis

foccacia z figami kuchnia agaty (2)

Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!

foccacia z figami kuchnia agaty (1)

Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!

foccacia z figami kuchnia agaty (3)

Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.

foccacia z figami kuchnia agaty (4)

Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.

Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.

-->