Przepisy
Agaty

Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi

Obiady, Przekąski, Przepisy, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

sałatka z grillowanym bakłażanem kuchnia agaty (1)

Ta sałatka to taki powiew lata na jesiennym już stole. Pomidory są teraz najlepsze na świecie, jedzmy je więc, kiedy tylko się da!

sałatka z grillowanym bakłażanem kuchnia agaty (2)

To sałatka podawana w zasadzie na ciepło, są w niej grillowane warzywa (bakłażan, ale można go zastąpić cukinią) i ser hallumi, który smażony jest wprost przepyszny!

sałatka z grillowanym bakłażanem kuchnia agaty (4)

Bakłażany grilowałam z dodatkiem oliwy i czosnku. Ta mieszanka jest od razu bazą do przygotowania sosu do sałatki, wystarczy tylko wzbogacić go kilkoma kroplami dobrego octu, np. balsamicznego. Bagietka w dłoń i gotowe!

sałatka z grillowanym bakłażanem kuchnia agaty (3)

Bakłażan pokrój na cienkie (ok.5 mm) plastry. Każdy, przy pomocy pędzelka) posmaruj oliwą z czosnkiem. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z obu stron. Usmaż również ser halloumi.

Pomidory pokrój na ósemki, ułóż na półmisku. Dodaj ciepły bakłażan i ser halloumi.

Pozostałą oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Sosem skrop sałatkę, dopraw świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. Podawaj od razu, np. z pieczywem.

 

-->