Przepisy
Agaty

Kalafiorowe „risotto” z prawdziwkami

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

risotto z kalafiora kuchnia agaty (4)

Jest kremowe, pełne aromatu i naprawdę pyszne! „Risotto” z kalafiora- warzywne danie, w którym to właśnie kalafior gra pierwsze skrzypce z powodzeniem zastępując ryż czy kaszę, którą zwykle dodalibyśmy jako podstawę obiadu.  Wiem, że nazwa przepisu może być nieco myląca, kalafior jest tu drobny niczym ziarenka ryżu, stąd to porównanie.

risotto z kalafiora kuchnia agaty (2)

 

Kalafior jako podstawa obiadu to wspaniały sposób na przemycenie w posiłku dodatkowych warzyw. Muszę w tym miejscu dodać, że mój mąż nie był pewien, co je i obstawiał kaszę :) Tak przygotowany kalafior na pewno Was zaskoczy, a z dodatkiem grzybów ma szansę stać się ulubionym daniem na rozgrzewkę chłodną, jesienną porą!

risotto z kalafiora kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji (czyli jednego średniej wielkości kalafiora) przygotujecie porcję dla 2-3 osób.

risotto z kalafiora kuchnia agaty (3)

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż na niej, na złoto,  pokrojone w plasterki kapelusze prawdziwków. Przełóż na miseczkę i odstaw.

Na tę samą patelnię ponownie wlej odrobinę oliwy, zeszklij drobno posiekaną szalotkę wraz z posiekanymi nóżkami grzybów. Dodaj kalafior i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior będzie miękki. Aby był bardziej kremowy, możesz dodać do gotowania 1/3 szklanki wody/bulionu.

Gdy kalafior będzie miękki, dodaj tarty parmezan, dopraw go do smaku, połącz z wcześniej usmażonymi kapeluszami prawdziwków. Podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki.

-->