Kalafiorowe „risotto” z prawdziwkami
Jest kremowe, pełne aromatu i naprawdę pyszne! „Risotto” z kalafiora- warzywne danie, w którym to właśnie kalafior gra pierwsze skrzypce z powodzeniem zastępując ryż czy kaszę, którą zwykle dodalibyśmy jako podstawę obiadu. Wiem, że nazwa przepisu może być nieco myląca, kalafior jest tu drobny niczym ziarenka ryżu, stąd to porównanie.
Kalafior jako podstawa obiadu to wspaniały sposób na przemycenie w posiłku dodatkowych warzyw. Muszę w tym miejscu dodać, że mój mąż nie był pewien, co je i obstawiał kaszę :) Tak przygotowany kalafior na pewno Was zaskoczy, a z dodatkiem grzybów ma szansę stać się ulubionym daniem na rozgrzewkę chłodną, jesienną porą!
Z podanych proporcji (czyli jednego średniej wielkości kalafiora) przygotujecie porcję dla 2-3 osób.
Risotto wygląda przepysznie :-)