Przepisy
Agaty

Kalafiorowe „risotto” z prawdziwkami

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

risotto z kalafiora kuchnia agaty (4)

Jest kremowe, pełne aromatu i naprawdę pyszne! „Risotto” z kalafiora- warzywne danie, w którym to właśnie kalafior gra pierwsze skrzypce z powodzeniem zastępując ryż czy kaszę, którą zwykle dodalibyśmy jako podstawę obiadu.  Wiem, że nazwa przepisu może być nieco myląca, kalafior jest tu drobny niczym ziarenka ryżu, stąd to porównanie.

risotto z kalafiora kuchnia agaty (2)

 

Kalafior jako podstawa obiadu to wspaniały sposób na przemycenie w posiłku dodatkowych warzyw. Muszę w tym miejscu dodać, że mój mąż nie był pewien, co je i obstawiał kaszę :) Tak przygotowany kalafior na pewno Was zaskoczy, a z dodatkiem grzybów ma szansę stać się ulubionym daniem na rozgrzewkę chłodną, jesienną porą!

risotto z kalafiora kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji (czyli jednego średniej wielkości kalafiora) przygotujecie porcję dla 2-3 osób.

risotto z kalafiora kuchnia agaty (3)