Klasyczne ciasto piernikowe
To przepis na „piernik last minute”, kiedy nie mamy czasu na leżakowanie ciasta, czekanie aż skruszeje. Pieczesz i jesz ciasto pachnące cynamonem, z lekko szczypiącym w język imbirem. Jest przepyszne!
Kandyzowany imbir, jaki używam do przepisu, kupicie bez problemu w większych sklepach (mi udało się kupić nawet wersję ekologiczną). Taki imbir w niesamowity sposób łączy w sobie słodycz cukierka z intensywnym, wręcz ostrym smakiem. Wspaniale pasuje do aromatu piernika!
Ciasto wyrosło mi dość wysokie, bo piekłam je w nie dużej foremce o średnicy ok. 20 cm.
*****
Ten przepis pochodzi z mojego świątecznego e-booka, który możecie darmowo pobrać pod linkiem poniżej.
To taka książeczka kucharska z przepisami na bożonarodzeniowe ciasta, ciasteczka i desery. Smacznej lektury! :)
Książeczkę znajdziecie pod TYM linkiem (klik)