Heston Blumentahl, to informacja dla tych, którzy nie mieli okazji o nim słyszeć, jest szefem kuchni w restauracji szczycącej się trzema gwiazdkami Michelina, do tego nieco zwariowanym. W jego programie tv przygotowanie kurczaka tikka zajęło jakieś trzy dni i związane było z wybudowaniem w ogrodzie pieca osiągającego temperaturę 400 oC.
Mi poszło łatwiej. Kurczak w zalewie przeleżał noc, a dalsza jego obróbka okazała się kwestią pół godziny pracy. Mimo tego expressowego tempa powstało danie o pełnym, korzennym smaku, aromacie kokosa i pięknym pomarańczowym kolorze. Heston, możesz zazdrościć.
Składniki:
pierś kurczaka - 1 duża szt, ok. 600 g
marynata
jogurt grecki - 200 ml
papryka słodka - 1 łyżeczka
kumin - 2 łyżeczki, utłuczony w moździeżu
cynamon - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 2 łyżeczki
imbir - 1 łyżeczka
sól - do smaku
sos
cebula - 1 szt
kolendra - mielona, 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1 łyżeczka
puszka siekanych pomidorów - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
mleko kokosowe - 200 ml
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Z jogurtu i przypraw przyrządzić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej mięso, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia mięso obsmażyć na patelni grillowej. Poszatkowaną cebulę przesmażyć z czosnkiem, curry i kolendrą. Dodać mięso, zalać pomidorami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, ewentualnie chili- aby dodać daniu więcej pikanterii. Pogotować kilka minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem (proponuję serwować z ryżem ) wierzch można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Przepis
Kurczak tikka masala
Składniki:
pierś kurczaka - 1 duża szt, ok. 600 g
marynata
jogurt grecki - 200 ml
papryka słodka - 1 łyżeczka
kumin - 2 łyżeczki, utłuczony w moździeżu
cynamon - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 2 łyżeczki
imbir - 1 łyżeczka
sól - do smaku
sos
cebula - 1 szt
kolendra - mielona, 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1 łyżeczka
puszka siekanych pomidorów - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
mleko kokosowe - 200 ml
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Z jogurtu i przypraw przyrządzić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej mięso, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia mięso obsmażyć na patelni grillowej. Poszatkowaną cebulę przesmażyć z czosnkiem, curry i kolendrą. Dodać mięso, zalać pomidorami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, ewentualnie chili- aby dodać daniu więcej pikanterii. Pogotować kilka minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem (proponuję serwować z ryżem ) wierzch można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.