Czekoladowe muffiny
25 sierpnia 2009
0
Ulubione
Opis
To są pierwsze muffiny, jakie w życiu piekłam. Nie konkretnie te, ale pieczone właśnie z tego przepisu Nigelli. I choć od tamtej pory robiłam babeczki z niezliczonych przepisów, te pozostają moim numerem jeden!
Naprawdę, nie ma lepszych!
można do masy dodać także 150 g pokruszonej czekolady
Składniki:
- mąka pszenna - 250 g
- cukier - 175 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao - 2 łyżki
- jajko - 1 szt
- olej - 90 ml
- mleko - 250 ml
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie “mokre” składniki: mleko, olej i jajko.
W większej misce “suche”: mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki, niezbyt długo. Ciasto nałóż do foremek, piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 oC.
Porcja na 12 babeczek.
babeczki, cukier, cupcakes, jajko, kakao, mąka pszenna, mleko, muffinki, muffiny, olej, proszek do pieczenia, soda, sól
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi