Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka „Pyszne Święta„– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!
***
Pewnie nikogo nie zdziwi wypiekanie pierniczków w grudniu. Ja, szczerze mówiąc robiłam to po raz pierwszy! Do tej pory ciasto na pierniki przygotowywała każdego roku moja Babcia. Takie prawdziwe, leżakujące w kamiennym garnku przez kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. I w tym roku takie robić będziemy, ale teraz, na potrzeby chwili szybkie ciasteczka imbirowe. Mocno korzenne i przepyszne!
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
soda - 1/2 łyżeczki
masło - 1/2 szklanki, miękkie
imbir - 2 łyżeczki, mielony
cynamon - 2 łyżeczki, mielony
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki, mielona
sól - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt
miód - 1/2 szklanki
melasa - 1/2 szklanki (lub syrop klonowy), ew. miód
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugiej- ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz partiami suche składniki. Całość zmiksować, następnie lekko wyrobić ciasto na stolnicy. Ciasto zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykrawać z niego ciasteczka. Ciastka układać na natłuszczonej blasze, odłożyć na kolejne 15 minut w chłodne miejsce. Piec w temperaturze 180 oC aż do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka bardzo ładnie zachowują po upieczeniu swój pierwotny kształt.
Przepis
Pierniczki świąteczne
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
soda - 1/2 łyżeczki
masło - 1/2 szklanki, miękkie
imbir - 2 łyżeczki, mielony
cynamon - 2 łyżeczki, mielony
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki, mielona
sól - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt
miód - 1/2 szklanki
melasa - 1/2 szklanki (lub syrop klonowy), ew. miód
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugiej- ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz partiami suche składniki. Całość zmiksować, następnie lekko wyrobić ciasto na stolnicy. Ciasto zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykrawać z niego ciasteczka. Ciastka układać na natłuszczonej blasze, odłożyć na kolejne 15 minut w chłodne miejsce. Piec w temperaturze 180 oC aż do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka bardzo ładnie zachowują po upieczeniu swój pierwotny kształt.
ile porcji z tego wyjdzie ?