Oscypkowe koszyczki z musem z suszonych pomidorów
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia z oscypka małych miseczek, później napełnienia ich jakimś miłym dla podniebienia nadzieniem. Wiedziałam, że nie może być zbyt wyraziste, bo ser sam w sobie jest dość słony. Zrobiłam więc delikatny mus na bazie śmietanki z suszonymi pomidorami i lekką nutą bazyliowo- czosnkową. Jeszcze dziś powędrują z nami na sylwestrowe przyjęcie. Trzymam kciuki, żeby smakowały gościom!:)
Składniki (na około 40 porcji):
3/4 dużego oscypka (lub podobna ilość parmezanu)
225 ml ramy do ubijania (lub śmietanki kremówki z łyżeczką żelatyny)
60 g serka typu Philadelphia
50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku