Przepisy
Agaty

Makaron z brukselką à la carbonara

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

carbonara-z-brukselka-1

Na blogu znajdziecie przepis na carbonarę (np. TU) . Dla mnie to absolutny klasyk, klika dobrej jakości składników i absolutnie jedwabisty sos do makaronu gotowe. Wystarczy pancetta, parmezan i jajka. Tylko lub aż tyle.

carbonara-z-brukselka-4

 

Dziś jednak jesienna wariacja na temat. Z użyciem boczku i mojego przysmaku o tej porze- brukselki!

carbonara-z-brukselka-6

Z brukselki staram się odrywać listki, w tej postaci gotuje się znacznie krócej niż całe główki. Tak przygotowana nie ma nic wspólnego z szarymi, rozgotowanymi kapustkami, jakimi raczono nas w przedszkolu! Spróbujcie koniecznie!

carbonara-z-brukselka-2

Na patelni podgrzej oliwę/olej, dodaj drobno pokrojony boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niego wytopi i stanie się chrupiący.Dodaj listki brukselki (tak, wiem, obieranie brukselki to dużo roboty, ale naprawdę warto!), smaż na małym ogniu, aż lekko zmięknie (niech pozostanie odrobinę chrupiąca).

Jajka roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem, dodaj śmietankę. Ser potrzyj na małych oczkach tarki.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami, dodaj parmezan, wymieszaj. Podawaj natychmiast.

-->