Przepisy
Agaty

Krem z pieczonego kalafiora i cukinii

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa, Zupy
Opis

To ta pora, kiedy kubek gorącej zupy może człowiekowi uratować życie! Gdy za oknem deszcz i plucha, porcja warzywnego kremu to najlepsze lekarstwo. Takie od razu poprawiające humor!

zupa-z-pieczonego-kalafiora-i-cukinii-1

Do przygotowania dzisiejszej zupy- kremu wykorzystałam upieczony kalafior, cukinię i pory. Pieczone warzywa niesamowicie zyskują na smaku i aromacie, idealnie nadają się więc do przygotowania intensywnej w smaku, rozgrzewającej zupy.

zupa-z-pieczonego-kalafiora-i-cukinii-2

Moją porcję doprawiła śmietanką, jednak podać możecie ja także spokojnie w wersji bez nabiału. Zupę ozdobiłam „chipsami” z liści kalafiora- zawsze wybieram kalafiory z jak największą ilością „zieleniny”, żeby mieć w domu całą miskę zielonych chrupek. W przepisie poniżej znajdziecie dokładne info, jak je przygotować!

zupa-z-pieczonego-kalafiora-i-cukinii-3

Po tym czasie przełóż do garnka, zalej bulionem (wodą) i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Dolej śmietankę i zmiksuj a gładki krem. W razie konieczności dodaj nieco więcej wody/bulionu.

Chipsy z kalafiora: Liście kalafiora umyj, osusz. Wytnij z nich zgrubienia (twardą część pośrodku liści). Natrzyj pozostałą łyżką oliwy, dopraw szczyptą soli. Liście ułóż płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na temp. 150 oC. Zapiekaj ok. 10-15 minut, aż liście staną się chrupiące, zbytnio jednak nie zbrązowieją. Podawaj od razu!

-->