Krem z pieczonego kalafiora i cukinii
To ta pora, kiedy kubek gorącej zupy może człowiekowi uratować życie! Gdy za oknem deszcz i plucha, porcja warzywnego kremu to najlepsze lekarstwo. Takie od razu poprawiające humor!
Do przygotowania dzisiejszej zupy- kremu wykorzystałam upieczony kalafior, cukinię i pory. Pieczone warzywa niesamowicie zyskują na smaku i aromacie, idealnie nadają się więc do przygotowania intensywnej w smaku, rozgrzewającej zupy.
Moją porcję doprawiła śmietanką, jednak podać możecie ja także spokojnie w wersji bez nabiału. Zupę ozdobiłam „chipsami” z liści kalafiora- zawsze wybieram kalafiory z jak największą ilością „zieleniny”, żeby mieć w domu całą miskę zielonych chrupek. W przepisie poniżej znajdziecie dokładne info, jak je przygotować!
Co za pomysl z tymi liscmi kalafiora, w zyciu bym nie wpadla! Musze koniecznie sprobowac! :)