Przepisy
Agaty

Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

placek-ze-sliwkami-1

To taka niedziela u babci. Klasyczny, ucierany placek ze śliwkami. Taki bez żadnych szaleństw, ale przy tym pyszny. Z pachnącym masłem i wanilią ciastem, chrupiącą kruszonką na wierzchu.

placek-ze-sliwkami-3

Możecie jednak i z nim poeksperymentować. Szczypta cynamonu lub kardamonu zmieni ten deser w korzenny, jesienny przebój.

placek-ze-sliwkami-2

Podane proporcje na foremkę o ok. 28 cm średnicy.

placek-ze-sliwkami-4

Odłóż ok. 3 łyżki masy, a resztę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pozostałych 3 łyżek ciasta, dodaj cukier brązowy, mąkę i proszek do pieczenia. Rozdrobnij palcami na kruszonkę.

Na wierzchu ciasta ułóż połówki śliwek, na nich zaś rozłóż kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, na ok. 45 minut. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

-->