Marynowana czerwona cebula (na Dzień Taty)
23 czerwca 2011
2
Ulubione
Opis
Jedną z wielu rzeczy, jakie mogę powiedzieć o moim Tacie jest fakt, że naprawdę zna się na dobrym jedzeniu (mówię tu także o jego przygotowaniu). Na Dzień Ojca własnoręcznie zrobiona przekąska/zaprawa wydaje mi się więc idealnym prezentem.
W tym roku Tata będzie raczył się marynowaną cebulką w pięknym, głęboko różowym kolorze. Oby mu smakowała!
Składniki:
- cebula - 3 szt, czerwone, duże
- ocet winny - 1 i 1/2 szklanki, z czerwonego wina
- woda - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1 szklanka
- goździki - 8 szt
- liść laurowy - 2 szt
- kolendra - 1/2 łyżeczki, ziarna
- kmin rzymski - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Włóż do słoika. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki zalewy, doprowadź do wrzenia. Gorącą marynatą zlej cebulę, słoik szczelnie zamknij, zacznij jesc najwcześniej po 24h od przygotowania.
Komentarze
-
Tak, jak najbardziej!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Witam,
Czy mogę ocet winny z czerwonego wina zastąpić białym? Pozdrawiam :)