Przepisy
Agaty

Mus malinowy

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

mus malinowy

Nie wyobrażam sobie bardziej wakacyjnego deseru niż miseczka pełna owocowego kremu. Słodkiego, ale przełamanego lekko kwaskowatą nutą świeżych malin.

mus z malin

Jakie owoce użyć do musu?

Do przygotowania musu wykorzystałam maliny (ale truskawki lub miks jednych i drugich doskonale się nada!). Co więcej, możecie z powodzeniem, poza sezonem, wykorzystać owoce mrożone. Deser będzie tak samo pyszny! Jest mocno owocowy, a zarazem puszysty- ma wszystko, czego wymagam od prawdziwego musu owocowego!

Przygotowując ten deser warto się chwilę napracować i przetrzeć podgrzane maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dzięki temu otrzymamy idealnie gładki krem.

Sam mus wykorzystać też możecie do przygotowania ciasta- można napełnić nim spód do słodkiej tarty lub wylać na upieczony blat biszkoptu i schłodzić w foremce w lodówce przed podaniem. Zachęcam do eksperymentowania!

mus z malin

Do każdej miseczki z musem włożyłam dodatkowo po kilka świeżych malin, dzięki czemu deser stał się bardziej orzeźwiający. Chętni nałożyć mogą na wierzch zaraz przed podaniem, kleps ubitej (niezbyt słodkiej) śmietanki. To będzie prawdziwe niebo w gębie!

deser malinowy

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcje musu.

deser malinowy

  • Do malin dodaj jogurt. Wymieszaj.
  • Śmietankę ubij na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodawaj ją partiami do kremu. Posmakuj i ewentualnie dodaj nieco cukru pudru, jeśli deser okaże się zbyt kwaśny (to zależy od smaku użytych owoców).
  • ***

    Masz dużo malin? Wypróbuj też przepis na malinowy budyń jaglany TUTAJ.

    Mus przelej do miseczek (możesz ułożyć na ich dnie świeże owoce). Przykryj wierzch folią spożywczą i wstaw do stężenia do lodówki (najlepiej na całą noc).

     

    -->