Przepisy
Agaty

Pankejki ze śliwkami w porto

Naleśniki & placuszki, Owoce, Przepisy, Śniadania
Opis

Fakt, nie jest to może typowe śniadanie w zabieganym tygodniu, ale w leniwy, sobotni poranek na pewno bym nim nie pogardziła! Jeśli chcecie więc zrobić swojej Drugiej Połówce pyszną poranną niespodziankę, lekkie placuszki podane ze śliwkami usmażonymi w porto na pewno będą świetnym pomysłem!

Ps. Nie martwcie się, w czasie gotowania sosu cały alkohol z niego wyparuje, a zostanie tylko pyyyyszny smak!

Poza tym to wspaniały przepis  na placuszki, jakie podać możecie z dowolnymi dodatkami: świeżymi owocami, syropem klonowym, twarożkiem czy dżemem.

Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placków.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.

Dodaj „mokre” składniki: mleko, roztopione masło, jajko, esencję waniliową. Połącz, aby nie było grudek.

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, rozprowadź. Łyżką nakładaj równe porcje masy i smaż z obu stron, na złoto.

Sos:

Na rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier i zaczekaj, aż zacznie się karmelizować. Dodaj pokrojone w ćwiartki śliwki, wlej porto. Owoce smaż na sporym ogniu, aby zebrany wokół nich sos zgęstniał. Po wyłączeniu patelni sos doprawić możesz łyżeczką zimnego masła. Ciepłym sosem polewaj placuszki.

 

-->