Przepisy
Agaty

Pieczony omlet ze szpinakiem

Naleśniki & placuszki, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Pieczony omlet z warzywami (bo przecież nie musi to być szpinak, świetnie sprawdzi się np. podsmażona papryka albo ugotowany brokół) to szybki sposób na bezmięsny obiad.

Jajka, trochę mąki i hop do pieca. 20 minut później możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem.

Mój omlet zwinęłam na kształt rolady (najwygodniej, gdy ma ok. 1-1,5 cm grubości), w środku rozsmarowałam na nim pastę z suszonych pomidorów i pesto.

Taki omlet podać możecie także na zimno, w sam raz na lunch do pracy!

 

 

***

Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki i odparuje z niego płyn (woda). Ostudź.

W misce połącz jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj utary na grubych oczkach cheddar i szpinak. Wymieszaj.

Masę wylej do foremki (omlet powinien mieć ok. 1 cm grubości), o wymiarach ok. 30 x 30 cm.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na 20 minut (aż masa stężeje i delikatnie zacznie rumienić się na brzegach).

Gotowy omlet zwinąć możesz w roladę, smarując wewnętrzną warstwę pesto (z bazylii lub suszonych pomidorów).

-->