Przepisy
Agaty

Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka

Jajka, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

szałatka ze szparagów i fasolki (1)

Szybka, prosta, a  przy tym pyszna i sycąca- sałatka z fasolką, chrupiącymi zielonymi szparagami, jajkiem i czerwoną cebulką zamarynowaną w occie winnym.

szałatka ze szparagów i fasolki (3)

To propozycja w sam raz na lekki lunch, głowę daję, że naprawdę się nią najecie!

szałatka ze szparagów i fasolki (4)

Jeśli macie ochotę, jajko na półtwardo możecie zamienić na robiące większe wrażanie jajko w koszulce. Instrukcje, jak je przygotować, znajdziecie np. TU.

szałatka ze szparagów i fasolki (5)

Proporcje na 2 porcje

Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4 minut od zawrzenia).

Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, smaż na małej ilości oliwy, aż będą lekko miękkie, al dente. Posól.

Na miseczkę wyłóż przepłukaną pod bieżącą wodą fasolkę z puszki. Na jej wierzchu ułóż odsączoną z nadmiaru octu cebulkę, na nie ciepłe szparagi i ćwiartki jajka. Całość skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem, w razie konieczności przypraw do smaku solą.

-->