Przepisy
Agaty

Scotch egg czyli kotlecik faszerowany jajkiem

Jajka, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Święta

Szukając świątecznych inspiracji z jajkiem w roli głównej, powędrowałam na wyspy brytyjskie. A tam Scotch Egg czyli usmażone na chrupko jajko obtoczone warstwą mielonego mięsa.

wielkanoc itp (19)

Jak się zorientowałam, zwykle wykorzystuje się do jego zrobienia mięso surowej kiełbasy, ja jednak postawiłam na mieloną wołowinę z dodatkiem świeżej szałwii i natki pietruszki.

wielkanoc itp (17)

Najważniejsza przy przygotowaniu tego dania jest delikatność. Zależało mi, żeby po rozkrojeniu porcji, wylało się z niej płynne żółtko. Jajko ugotowałam więc na półtwardo i precyzją godną starego sapera umieściłam w mięsnej otoczce.

wielkanoc itp (15)

Proporcje na 1 porcję.