Przepisy
Agaty

Śniadaniowe jajka zapiekane ze śmietaną i świeżymi ziołami

Jajka, Przepisy, Śniadania
Opis

Jeśli chcecie NAPRAWDĘ dobrze rozpocząć dzień, proponuję poświęcić na przygotowanie śniadania kilka chwil więcej, niż zazwyczaj, i zaserwować sobie porcję zapiekanych jajek, a do nich przegryźć chrupiącą bagietkę. Po takim poranku żaden dzień nie może być zły!

***

Na patelni rozgrzej oliwę i łyżeczkę masła. Zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, doprawioną solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Do 2 naczynek do zapiekania włóż resztę masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Gdy masło się stopi, do gorących naczyń włóż po łyżce śmietany i wbij po 2 jajka. Wierzch polej masłem z cebulką i ziołami. Wstaw ponownie do piekarnika, na 7 minut, na kolejne 2 minut zwiększ temp. do 170 oC. Wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jajka jeszcze chwilę, do momentu aż białko zetnie się tak mocno, jak lubisz.

Podawaj ciepłe, posolone, z pieprzem i ulubionymi dodatkami (np. parmezanem). Do tego koniecznie świeże, chrupiące pieczywo!

-->