Kremowe jajka zapiekane
Zapiekane jajka to prosty przepis na pysznie śniadanie na ciepło. Wyobrażacie sobie: leniwa sobota, chrupiąca bagietka i miseczka z kremowym jajkiem, podanym ze szczypiorkiem, szynka, a może suszonym pomidorami?
Jaka zapiekać możecie w indywidualnych foremkach (małe, ceramiczne do sufletów, a nawet filiżanki) lub wybrać większe naczynie, jak ja. Moja mała żeliwna patelni sprawdziła się tu znakomicie!).
Jajka zapiekany w kąpieli wodnej (czyli foremki zanurzamy do połowy wysokości w gorącej wodzie), dzięki temu są delikatne i równomiernie wypieczone.
W przepisie poniżej podaję proporcje na 1 porcję, którą można dowolnie pomnażać.
A TU link do innej wersji zapiekanych jajek- ze świeżymi ziołami. Smacznego!
uwielbiam żeliwne patelnie, zdradzisz gdzie kupiłaś swoja? :-)