Przepisy
Agaty

Suflet serowy (soufflé au fromage)

Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

etapy 2

To jeden z klasyków kuchni francuskiej, jakie przygotowywaliśmy na ostatnich Warsztatach Kuchni Agaty. Tu cudowanie lekka, a przy tym pełna smaku przystawka (trzeba pamiętać, by do jej zrobienie wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar).

DSC_0873

Zrobienie idealnego sufletu nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest beszamel i dobrze ubite białka. Potem mieszamy i hop, do pieca.

DSC_0869 (2)

Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia, jak na zdjęciu poniżej:

etapy

Proporcje na 2-3 porcje, w zależności od wielkości kokilek.

 

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj połowę mleka, wymieszaj. Dodaj resztę mleka, ponownie wymieszaj. Gotuj kilka minut.

Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszaj.

Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu.

Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta.

Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto.

Piecz ok. 12 minut w temp. 200 oC.

-->