Przepisy
Agaty

Suflet serowy (soufflé au fromage)

Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

etapy 2

To jeden z klasyków kuchni francuskiej, jakie przygotowywaliśmy na ostatnich Warsztatach Kuchni Agaty. Tu cudowanie lekka, a przy tym pełna smaku przystawka (trzeba pamiętać, by do jej zrobienie wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar).

DSC_0873

Zrobienie idealnego sufletu nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest beszamel i dobrze ubite białka. Potem mieszamy i hop, do pieca.

DSC_0869 (2)

Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia, jak na zdjęciu poniżej:

etapy

Proporcje na 2-3 porcje, w zależności od wielkości kokilek.