Marzą mi się poranki pachnące świeżymi bułeczkami. Sporo byłabym w stanie dać za codzienne dostawy chrupiących bagietek i chleba na zakwasie.
Jako jednak, że świat niestety nie jest idealny, a ja nie mam tyle silnej woli, żeby regularnie zarabiać ciasto chlebowe, zostają mi Alternatywy Poranne.
Bardzo często zaczynam więc dzień różnymi omletami, placuszkami lub naleśnikami. Wystarczą dwa jajka, trochę mąki i coś smacznego na wierzch. A skoro o tym mowa…
- ulubiony omlet
- jajko - 2 szt, roztrzepane
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mleko - tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki
- sól - szczypta
- masa śliwkowa
- śliwki - 10 szt, słodkie
- masło - 1 łyżka
- cukier dark muscavado - 1 łyżka
- woda - 1/4 szklanki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- goździki - 2 szt
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Wymieszaj wszystkie składniki omletu, wlej na rozgrzaną patelnie, usmaż na złoty kolor.
Na patelni rozgrzej masło, dołóż pokrojone w ćwiartki śliwki. Dodaj cukier, wodę i przyprawy. Smaż kilka minut, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie, a sos się zagęści. Ciepłymi śliwkami polej omlet i zjedz na śniadanie!
Mam pytanie. Czy w składnikach na omlet nie powinno być czasami jajek zamiast jabłek? Mi przynajmniej to danie kojarzy się z nimi, z owocami niekoniecznie ;)
pozdrawiam!