Świąteczny keks bez dodanego cukru
Optymalne Święta? Nie za dużo pracy, rodzinna atmosfera, na stole tylko to, co najlepsze. Tym tropem poszła także margaryna Optima proponując, aby tak, gdzie to możliwe świąteczne potrawy przygotowywane były w wersjach zdrowszych (cały czas jednak pysznych, to naturalne!).
Ja sama od pewnego czasu wybieram na Wigilię ryby pieczone, zamiast tych smażonych. Powód to nie tylko fakt, że takie ryby są lżejsze, ale przede wszystkim… mniej z nimi pracy! Porcje łososia przyprawiam, wstawiam do pieca i gotowe! Bez pryskającego z patelni oleju i zapachu smażonego w całym domu…
Idąc tym tropem, postanowiłam przygotować dla Was keks. Pełen orzechów, pachnący skórką pomarańczową, wilgotny za sprawą ananasa, który jest dodatkowo głównym „słodzikiem” w tym wypieku.
Keks oprószyć możecie przed podaniem cukrem pudrem, albo pobawić się w ozdoby z np. kandyzowanych wisienek. Będzie śliczny!
Więcej przepisów na „Optymalne Święta” znajdziecie na stronie Optymalne Wybory.
Wow, ten keks wygląda obłędnie. Nigdy nie próbowałam dodawać świeżego ananasa, do tego typu ciast. W niedalekiej przyszłości na pewno wykorzystam twój przepis. Myślę, że moje chłopaki ucieszą się, gdy im podam coś, co różni się od receptury, którą zazwyczaj stosuję. Keks, który robię, również jest genialny w smaku, choć bardzo różni się od twojego. Dla zainteresowanych zostawiam linka: http://veryhealthyfreaks.com/keks-bakaliowy-w-nowym-wydaniu/ Tymczasem dziękuję za inspirację i pozdrawiam.