Przepisy
Agaty

Twarogowe knedle z truskawkami

Makarony, Naleśniki & placuszki, Obiady, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Tak, wiem, daleko jeszcze do sezonu truskawkowego, ale miałam wielką ochotę na talerz pełen knedli z owocami, a że zbliża się Dzień Kobiet- pozwoliłam sobie na tą małą przyjemność:)

Do nadziewania knedli użyłam mrożonych truskawek (nie rozmrażałam ich przed wkładaniem do knedli. Są niewielkie, szybko ugotują się nawet zamrożone). Świeże truskawki (o dziwo! nawet słodkie i pachnące!) posłużyły mi za kolorowy dodatek.

Ciasto na twarogowe knedle robi się bardzo prosto, a jego smak wprost uwielbiam!

Do zrobienia knedli nie potrzebne jest wałkowanie ciasta. Jest na tyle elastyczne, że z łatwością uformujecie je rękoma.

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 15 knedli (ja zwykle podwajam ilość ciasta;)

Ręką odrywaj kawałki ciasta wielkości małej mandarynki, „rozpłaszcz” je na okrągły placuszek o grubości ok. 5 mm. Na środku ułóż truskawkę,  owiń porcją ciasta formując zgrabną kulkę.

Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut.

Podawaj ze słodkimi dodatkami np. posypane cukrem i polane jogurtem.

-->