Przepisy
Agaty

Drożdżowe chlebki pita (flatbred) z patelni

Dodatki, Kuchnie świata, Naleśniki & placuszki, Pieczywo, Przepisy
Opis

Chlebki drożdżowe najczęściej kojarzą się nam z wypiekami- to najpopularniejszy sposób ich przygotowania. Jednak spróbujcie tylko tych z patelni i się zakochacie! Są lekkie, spokojnie przez kilka dni utrzymują świeżość (co przy drożdżowym wcale nie jest takie oczywiste), a do tego robi się je naprawdę łatwo. To świetny dodatek na przyjęcie. Wystarczy miska warzyw, jakiś hummus, może kilka kotlecików albo falafeli plus nasze chlebki i towarzystwo będzie wniebowzięte!

Do ciasta na moje chlebki pita dodałam ząbek świeżego czosnku i gałązkę (drobno posiekaną, ma się rozumieć) świeżego rozmarynu. Są to jednak dodatki opcjonalne i równie dobrze przygotować „flatbread” możecie bez nich.

Pity rewelacyjnie smakują, gdy jeszcze ciepłe posmarujcie je oliwą z dodatkiem czosnki i posiekanej natki pietruszki. Taki zestaw nie wymaga już innych dodatków, bo jest po prostu wyśmienity!

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 15 placków.

Ps. Ta mało fotogeniczna pasta na zdjęciach to Baba ghanoush– pasta z pieczonego bakłażana ;)

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto podziel na ok. 15-16 mniejszych porcji i ułóż je na silikonowej macie/oprószonym mąką blacie, okryj lekko folią spożywczą (aby nie wyschło) i pozostaw po ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie każdą porcję rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm.

Rozgrzej (bardzo mocno!) nieprzywierającą patelnię (bez wlewania na nią tłuszczu!).  Na gorącą patelnię nakładaj kolejno placki, smaż aż lekko się zarumienią (miejscami nawet dość mocno), a obu stron po ok. 1 minucie. Placki układaj na dużym talerzu, możesz kryć je bawełnianą ściereczką, aby nie stygły.

-->