Przepisy
Agaty

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe

Ciasteczka, Kuchnie świata, Przepisy
Opis

Chyba bardzo tęskno mi do wakacji, bo z wielka ochota wraca ostatnio do włoskich klimatów. Dziś Cantuccini pyszne ciasteczka z migdałami, chrupiące, idealne do filiżanki espresso lub kremowego cappucino.

Przepis na Cantuccini, jaki dziś dla Was przygotowałam, jest bajecznie prosty! Nie potrzebujemy żadnego miksera, miska, łyżka i gotowe! Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy, a następnie zarumienione ciasto kroimy na cienkie „kromki”. Takie ciasteczka podawać możemy od razu, albo podpiekamy je ponownie, by stały się chrupiące niczym sucharki- to moja ulubione wersja!

Oby do wakacji! :)

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Dodaj jajka, alkohol, rozpuszczone masło oraz esencję waniliową. Wymieszaj ciasto łyżką.

Dodaj orzechy, wymieszaj.

Gotowe ciasto wyłóż do okrągłej foremki (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 25-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Dokładnie ostudź.

Ostudzone ciasto pokrój na cienkie „kromki”. Podawaj od razu lub ponownie ułóż je na blaszce i podsusz w temp. 150 oC przez ok. 15 minut, aż będą tak chrupiące, jak lubisz.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 2 tygodnie.

-->