Przepisy
Agaty

Cytrynowy mus serniczkowy

Desery, Przepisy
Opis

Przekonywać mnie do deserów pachnących cytryną naprawdę nie trzeba, dlatego z tym większą przyjemnością ruszyłam do testowania (na podniebieniu swoim i zadowolonej  Rodziny;) dwóch nowych (naturalnych!) produktów marki Dr Oetker- cukru ze skórką cytrynową EKO z Włoch i naturalnego ekstraktu Cytryna z Sycylii (przecież już sama nazwa brzmi tak, że chce się ją zjeść!).

Do sedna jednak, oba produkty z przyjemnością wykorzystałam do przygotowania cytrynowego kremu, takiego lekkiego mini-serniczka o intensywnym cytrynowym aromacie.

Sam cukier ze skórką cytrynową stał się dodatkiem do „lemon curd” , ekstrakt zaś nadał siły cytrynowym nutom w serniczkowym kremie.

Jeśli macie więc ochotę na prawdziwe cytrynowy deser, kwintesencje cytryny w cytrynie- zapraszam na dzisiejszy przepis. Nie zawiedziecie się, to pewne! :)

Wszystko co dobre … :)

Lemon curd: W rondelku wymieszaj sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny z mąką ziemniaczaną. Połącz z cukrem ze skórka cytrynową, białym cukrem, jajkiem i żółtkiem. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło i wcześniej namoczoną żelatynę. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Śmietanę miksuj z cukrem pudrem, aż się ubije.

Serek z dodatkiem naturalnego ekstraktu cytrynowego miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj lemon curd i zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec delikatnie, partiami, dodawaj śmietankę i mieszaj (łyżką/łopatką), aż uzyskasz jednolity mus.

Krem przełóż do miseczek/słoiczków. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Podawaj np. z kleksem jogurtu naturalnego i łyżeczką dżemu cytrynowego na wierzchu.

-->