Przepisy
Agaty

Warzywne burgery i szaszłyki czyli grill w nowej odsłonie

Grill, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Smużka dymu unosząca się znad przydomowego ogródka już nie dziwi. Jak kraj długi i szeroki, każdy ciepły dzień to pretekst do rozpalenia grilla i zjedzenia obiadu na świeżym powietrzu.

hilcona medaliony kuchnia agaty (4)

Mam jednak wrażenie, że z każdym rokiem zmienia się (na lepsze!) nasze grillowe menu. Karkówki idą w odstawkę, boczek skwierczy jakby rzadziej, za to ze wzmożoną siłą na pierwszy plan wysuwają się warzywa i wszystko, co bezmięsne…

hilcona medaliony kuchnia agaty (5)

Dziś fastfood po mojemu. Ma być szybko i pysznie, a przy tym zdrowo. Burgery, to u mnie w domu prawdziwi Królowie Grilla, do tego szaszłyki z dużą ilością świeżych jarzyn. Obiad w wersji bezmięsnej? Czemu nie!

hilcona medaliony kuchnia agaty (8)

Domowa bułka, warzywne kotleciki Hilcona – bo tę markę od pewnego czasu z powodzeniem testuję i do dzieła! Wybieram wersję włoską z mozzarellą, ryżem i pomidorami , a do szaszłyków kalafiorowe oraz marchewkowe medaliony. Zadowolą nawet fanów klasycznego steku z grilla ;)

hilcona medaliony kuchnia agaty (3)

Obiad uzupełniam jogurtowym sosem z całą masą świeżych ziół i już możemy zasiadać do biesiadowania w wersji „outside”.

hilcona medaliony kuchnia agaty (2)

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko, olej. Wlej mleko z drożdżami  i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10 minut.

Miskę z ciastem przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki (po ok. 90g każdy). Uformuj okrągłe bułki, ułóż je na blaszece wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj lekko folią i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem/ mlekiem i posyp np.sezamem, makiem. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Burgery Hilcona podgrzej na grillu lub w domowych warunkach na patelni (może być grillowa).

W przekrojone, ciepłe bułki wkładaj burgery warzywne, uzupełnij pokrojonymi warzywami i sosem np. tzatziki (przepis).


Szaszłyki

Medaliony pokrój na ćwiartki. Na szpadki bambusowe nadziewaj kawałki medalionów warzywnych i pokrojone w mniej więcej tej samej wielkości kawałki, warzywa. Lekko skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Układaj na rozgrzanym grillu lub, w domu, na patelni np. grillowej. Podawaj na ciepło.

 

-->