Przepisy
Agaty

Domowa „zupka chińska”

Kuchnie świata, Makarony, Przepisy, Vege, Zupy
Opis

 

domowa zupka chińska kuchnia agaty (2)

To moja wersja, rozgrzeszającej sumienie (bo przecież to samo zdrowie!) i rozgrzewającej duszę poczciwej zupki chińskiej.

domowa zupka chińska kuchnia agaty (3)

Cała idea jest taka, że nakładasz do słoika/pojemnika, miseczki wszystkie składniki i voilà, pyszna (idealna na lunch w pracy) zupa gotowa!

 

Koncepcji jest kilka, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce i jaką ilością czasu dysponujemy:

  • warzywa i suchy makaron (można kupić azjatycki pszenny błyskawiczny makaron lub użyć ryżowego) do słoika, potem tylko woda i gotowe
  • warzywa i wcześniej ugotowany makaron (polecam japoński udon, jest jędrny i pyszny, a co więcej właśnie w postaci już ugotowanej sprzedawany).

domowa zupka chińska kuchnia agaty (5)

Pozostają nam dodatki i tu też opcje są dwie, albo wszystkie aromatyczne pasty i sosy od razu lądują w słoiku (wtedy wystarczy zagrzać wodę w czajniku i gotowe) lub podnosimy poprzeczkę i zabieramy ze sobą do pracy termos z gorącym rosołem :)

domowa zupka chińska kuchnia agaty (1)

Krótko mówiąc taka zupa to baza do eksperymentów! Dodawajcie ulubione warzywa, zioła, zalewajcie bulionami, szalejcie z przyprawami! Poniżej przykładowy przepis, zapraszam do śmiałych modyfikacji pod Wasz gust!

domowa zupka chińska kuchnia agaty (4)

Dodaj przyprawy, wg uznania- pastę miso, sos sojowy, ulubiony sos chili, olej (np. sezamowy). Jeśli zupkę chcesz zalać bulionem, ogranicz sos sojowy, który jest słony.

Tak przygotowany zestaw zabierz ze sobą do pracy albo przed telewizor, zalej 1,5 szklanki wrzątku/gorącego bulionu, przykryj i po kilku minutach ciesz się pyszną zupą! (przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem/listkami kolendry i posyp sezamem)

-->