Lekkie czekoladowe babeczki z mąki pełnoziarnistej
Kiedy brałam udział w spotkaniu dla blogerów organizowanym przez Nestle Płatki Śniadaniowe, mieliśmy okazję sami przygotować ich domową wersję (to znaczy płatków, nie blogerów ;).
Kulaliśmy kuleczki Nesquik, wypiekaliśmy mini kółeczka Cheerios z miodem. Roboty po pachy i wszyscy na koniec uznaliśmy, że łatwiej jednak kupić paczkę w sklepie.. nie to jednak jest w tej opowieści najważniejsze. Najważniejszy było przyjrzenie się ich składnikom i uzmysłowienie sobie, że można je znaleźć w każdej przeciętnej szafce kuchennej!
Idąc tym tropem, zapraszam dziś na naprawdę (!) pyszne pełnoziarniste muffinki czekoladowe. Ich skład to odzwierciedlenie tego, co znajdziecie w paczce płatków Nesquik. Główny składnik: mąka pełnoziarnista.
Na wspomnianych warsztatach pojawiła się jeszcze jedna kwestia, czy do płatków Nesquik dodawany jest czekoladowy napój o tej samej nazwie? Otóż nie, kółeczka zawierają ciemne kakao, takie samo, jakie dziś znalazło się w moich babeczkach.
Żeby muffinki ładnie wyglądały, każdą zwieńczyłam kapką śmietanki kokosowej i posypałam pokruszonymi kuleczkami Nesquik- lubię, kiedy coś w deserze chrupie! ;)
Zerknijcie więc na swoje płatki Nestle, zainspirujcie się ich składem i śmiało: do gotowania, start! Na profilu FB płatków Nestle czeka na Was konkurs. Pieczcie, pstrykajcie fotki Waszych propozycji dań z wykorzystaniem składników płatków Nestle i wygrywajcie! Na najciekawsze prace czekają świetne nagrody!
Dodałam dużo więcej kakao i zamieniłam olej na roztopione masło + wodę i wyszły mini brownie. Dobry przepis, pomimo dodatkowego obciążenia ciasto ładnie wyrosło.