Przepisy
Agaty

Placuszki jabłkowo-bananowe

Naleśniki & placuszki, Owoce, Przepisy, Śniadania
Opis

placki z jabłkami i bananami kuchnia agaty (3)

Już pewnie zauważyliście, że śniadaniowe placki, to moje drugie imię :) Cóż mogę poradzić, że to mój ulubione sposób na rozpoczęcie dna?!

placki z jabłkami i bananami kuchnia agaty (2)

Dzisiejsze placuszki całą swoją słodycz zawdzięczają ukrytym w środku bananom  i jabłku. Dodatkowo, dzięki zawartości owoców, są niezwykle wilgotne i lekkie zarazem. Nie chcę wyjść na samochwałę, ale… jestem pewna, że je pokochacie!

placki z jabłkami i bananami kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków.

placki z jabłkami i bananami kuchnia agaty (4)

Udanego dnia!

***

Umyte jabłko (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj rozdrobniony widelcem banan, jajko i maślankę. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz. (konsystencja ciasta różnic się może w zależności od wielkości użytych owoców, dodaj więc w razie konieczności odrobinę więcej mąki/maślanki).

Na patelni rozgrzej nieco oleju, nakładaj ciasto łyżką, smaż z obu stron na złoty kolor. podawaj od razu, na ciepło np. z jogurtem naturalnym, miodem, świeżymi owocami.

***

A może masz ochotę na placuszki jaglane? To tylko 3 składniki- przepis znajdziesz TUTAJ!

-->