Truskawkowy torcik na Dzień Mamy
Niezmiennie jestem zdania, że nie ma to jak słodki prezent! Z okazji Dnia Mamy proponuję więc zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie tego delikatnego ciasta.
Bazą tego torciku jest ciasto babkowe, wilgotne i pełne smaku, przełożone kremem na bazie mascarpone, konfiturą z mirabelek (zawsze warto dodać do tortu warstwę czegoś kwaskowatego jak czarna porzeczka, mirabelka czy pigwa) i świeżymi truskawkami.
Torcik przygotowałam w niedużej foremce o ok. 22 cm średnicy, chciałam by był raczej wysoki.
Do ozdoby użyłam świeżych kwiatów. Aby bezpiecznie umieścić je w ciście, najlepiej wbić w wierzch plastikowe rurki do napojów i nie, niczym w małe „wazoniki”, wkładać obcięte gałązki i kwiaty. Bywa, że roślina może mieć gorzki posmak, tym sposobem unikniemy ryzyka, także zabrudzenia ciasta.
Cudny torcik, a patent z rurka genialny!