Zbliża się Dzień Dziecka, czas upiec coś słodkiego! ;)
W tym roku przygotowałam babeczki z borówkami (możecie do ich przygotowania użyć jagód, malin czy jeżyn), nadziałam je kremowym serkiem, którego delikatnie słony posmak doskonale komponuje się ze słodyczą tych muffinek.
Używam klasycznego, naturalnego serka do smarowania (zwykle kupić je można w kwadratowych płaskich opakowaniach np. Philadelphia, Piątnica, Łaciaty itp.), kroję go w mniejsze kawałki i nakładam między porcje ciasta w foremce na babeczki.
Z podanych proporcji upieczecie 12 muffinek z borówkami (i moją ulubioną ricottą- to ona sprawia, że babeczki długo utrzymują świeżość i wilgoć, bez konieczności dodawania do ciasta dodatkowego tłuszczu).
Radosnego Dnia Dziecka !!!
Składniki:
borówki - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
cukier brązowy - 3/4 szklanki
ricotta - 3/4 szklanki
jajko - 1 szt
olej - 1/3 szklanki
mleko - 2/3 szklanki
migdały w płatkach - ok. 4 łyżki
serek kremowy naturalny - ok. 3/4 opakowania
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce połącz jajko, mleko, ricottę, olej, cukier i esencję waniliową.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Dodaj borówki. Wymieszaj.
Do foremek do pieczenia muffinek (wyłożonych papierowymi „papilotkami”) włóż po łyżce ciasta, do ok. 1/2 wysokości foremki. Na środku ułóż małą łyżeczkę serka kremowego, przykryj ciastem, aby sięgało prawie brzegu foremki. Posyp płatkami migdałowymi, opcjonalnie także „grubym” cukrem.
Wstaw do piekarnik nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut. Przed podanie ostudź.
Przepis
Babeczki z borówkami nadziewane serkiem
Składniki:
borówki - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
cukier brązowy - 3/4 szklanki
ricotta - 3/4 szklanki
jajko - 1 szt
olej - 1/3 szklanki
mleko - 2/3 szklanki
migdały w płatkach - ok. 4 łyżki
serek kremowy naturalny - ok. 3/4 opakowania
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce połącz jajko, mleko, ricottę, olej, cukier i esencję waniliową.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Dodaj borówki. Wymieszaj.
Do foremek do pieczenia muffinek (wyłożonych papierowymi „papilotkami”) włóż po łyżce ciasta, do ok. 1/2 wysokości foremki. Na środku ułóż małą łyżeczkę serka kremowego, przykryj ciastem, aby sięgało prawie brzegu foremki. Posyp płatkami migdałowymi, opcjonalnie także „grubym” cukrem.
Wstaw do piekarnik nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut. Przed podanie ostudź.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Dodaj borówki. Wymieszaj.
Do foremek do pieczenia muffinek (wyłożonych papierowymi „papilotkami”) włóż po łyżce ciasta, do ok. 1/2 wysokości foremki. Na środku ułóż małą łyżeczkę serka kremowego, przykryj ciastem, aby sięgało prawie brzegu foremki. Posyp płatkami migdałowymi, opcjonalnie także „grubym” cukrem.
Wstaw do piekarnik nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut. Przed podanie ostudź.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Ile opakowan ricotty trzeba na ta porcję