Przepisy
Agaty

Warzywne przekąski- azjatycki bób i smażone rzodkiewki

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

Na upartego i chipsy zaliczyć można do warzywnych (ba! nawet wegańskich) przekąsek, jednak znam lepsze alternatywny, gdy mamy ochotę tylko coś poskubać.

Dziś proponuję dwie pozycje: bób podany na azjatycki sposób,  a do tego pyszne smażone na maśle rzodkiewki. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję jeść rzodkiewki w wersji „na ciepło”- bardzo do tego zachęcam! Gotowane rzodkiewki tracą swoją ostrość, bardziej przypominają w smaku hmmm… młode ziemniaczki? W każdym razie są niezwykle smaczne,aromatyczne i pyszne!

Proporcje składników w obu daniach możecie w zasadzie dowolnie zmieniać, tak sos sojowy, jak i sos chili (ja polecam srirachę– mój ulubiony) dodawajcie w zależności od tego, jak intensywne smaki lubicie. Zarówno bób, jak i rzodkiewki, najlepiej podawać jeszcze ciepłe, od razu po przygotowaniu.

Bób włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj, aż stanie się miękki w środku (ok. 15 minut). Odlej, lekko ostudź i obierz z łupinek.

Na patelni podgrzej olej, dodaj bób, delikatnie podsmaż (uważając, żeby ziarenka zanadto się nie rozpadły). Dodaj sos sojowy oraz sos chili (lub świeżą, posiekaną papryczkę, względnie ostrą paprykę w proszku), ponownie delikatnie wymieszaj. Gotowy bób przełóż na miseczkę, posyp sezamem (możesz go wcześniej uprażyć na gorącej, suchej (tzn. bez dodatku tłuszczu) patelni.

Rzodkiewki na maśle:

Umyte rzodkiewki obierz z liści. Większe sztuki przekrój na połówki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane (w ostateczności może być też zwykłe masło). Dodaj rzodkiewki, wymieszaj. Wlej ok. 1/4 szklanki wody (3 łyżki), patelnię przykryj, aby rzodkiewki podgotowały się przez kilka minut na parze. Gdy są już prawie miękkie, zwiększ pod patelnią moc i smaż, aż rzodkiewki miejscami się zarumienią.

Wyłącz patelnię i na sam koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Wymieszaj, posyp (grubą) solą morską. Podawaj od razu.

-->