Warzywne przekąski- azjatycki bób i smażone rzodkiewki
Na upartego i chipsy zaliczyć można do warzywnych (ba! nawet wegańskich) przekąsek, jednak znam lepsze alternatywny, gdy mamy ochotę tylko coś poskubać.
Dziś proponuję dwie pozycje: bób podany na azjatycki sposób, a do tego pyszne smażone na maśle rzodkiewki. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję jeść rzodkiewki w wersji „na ciepło”- bardzo do tego zachęcam! Gotowane rzodkiewki tracą swoją ostrość, bardziej przypominają w smaku hmmm… młode ziemniaczki? W każdym razie są niezwykle smaczne,aromatyczne i pyszne!
Proporcje składników w obu daniach możecie w zasadzie dowolnie zmieniać, tak sos sojowy, jak i sos chili (ja polecam srirachę– mój ulubiony) dodawajcie w zależności od tego, jak intensywne smaki lubicie. Zarówno bób, jak i rzodkiewki, najlepiej podawać jeszcze ciepłe, od razu po przygotowaniu.