Zapiekanka makaronowa to danie obiadowe (choć u mnie bardzo często występuje też w wersji odgrzewanej na kolację:), które wspaniale rozgrzewa i co ważne, można z powodzeniem przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko podpiec.
W mojej wersji zapiekłam makaron penne (rurki) ugotowałam razem z różyczkami kalafiora (oszczędność czasu), wymieszałam z sosem beszamel (na bazie mleka), a następnie zapiekłam z kawałkami wędzonego na ciepło łososia, szczypiorkiem i wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście, możecie użyć innego gatunku wędzonej ryby, świetnie sprawdzi się pstrąg lub makrela.
Z podanych proporcji przygotujecie solidną porcję zapiekanki nawet dla 4 osób.
Jeśli nie podaję zapiekanki makaronowej od razu po upieczeniu, podgrzewam ją na patelni, na małym ogniu, pod przykrywką i podlewam odrobiną wody, dzięki temu makaron nie robi się suchy.
Składniki:
makaron - 250 g (suchy), penne
łosoś wędzony - 200 g (polecam łososia wędzonego na gorąco)
kalafior - 1 szt
mleko - 1 i 3/4 szklanki
masło - 4 łyżki + do nasmarowania naczynia do zapiekania
mąka pszenna - 4 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
cheddar - 1/2 szklanki, utarty
szczypior - 4 łyżki, posiekany
Przygotowanie:
Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do garnka z makaronem kalafior podzielony na małe różyczki. Po tym czasie odlej makaron i kalafior. Odstaw.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Rozmieszaj. Wolno wlewaj mleko, ciągle mieszając (trzepaczką) zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
W dużej misce wymieszaj makaron z kalafiorem, kawałkami łososia, sosem i połową cheddara.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do środka składniki zapiekanki. Wierzch posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Przed podaniem danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Przepis
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem i kalafiorem
Składniki:
makaron - 250 g (suchy), penne
łosoś wędzony - 200 g (polecam łososia wędzonego na gorąco)
kalafior - 1 szt
mleko - 1 i 3/4 szklanki
masło - 4 łyżki + do nasmarowania naczynia do zapiekania
mąka pszenna - 4 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
cheddar - 1/2 szklanki, utarty
szczypior - 4 łyżki, posiekany
Przygotowanie:
Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do garnka z makaronem kalafior podzielony na małe różyczki. Po tym czasie odlej makaron i kalafior. Odstaw.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Rozmieszaj. Wolno wlewaj mleko, ciągle mieszając (trzepaczką) zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
W dużej misce wymieszaj makaron z kalafiorem, kawałkami łososia, sosem i połową cheddara.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do środka składniki zapiekanki. Wierzch posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Przed podaniem danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Rozmieszaj. Wolno wlewaj mleko, ciągle mieszając (trzepaczką) zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
W dużej misce wymieszaj makaron z kalafiorem, kawałkami łososia, sosem i połową cheddara.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do środka składniki zapiekanki. Wierzch posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Przed podaniem danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!