Przepisy
Agaty

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem i kalafiorem

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

Zapiekanka makaronowa to danie obiadowe (choć u mnie bardzo często występuje też w wersji odgrzewanej na kolację:), które wspaniale rozgrzewa i co ważne, można z powodzeniem przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko podpiec.

W mojej wersji zapiekłam makaron penne (rurki) ugotowałam razem z różyczkami kalafiora (oszczędność czasu), wymieszałam z sosem beszamel (na bazie mleka), a następnie zapiekłam z kawałkami wędzonego na ciepło łososia, szczypiorkiem i wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście, możecie użyć innego gatunku wędzonej ryby, świetnie sprawdzi się pstrąg lub makrela.

Z podanych proporcji przygotujecie solidną porcję zapiekanki nawet dla 4 osób.

Jeśli nie podaję zapiekanki makaronowej od razu po upieczeniu, podgrzewam ją na patelni, na małym ogniu, pod przykrywką i podlewam odrobiną wody, dzięki temu makaron nie robi się suchy.

W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Rozmieszaj. Wolno wlewaj mleko, ciągle mieszając (trzepaczką) zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

W dużej misce wymieszaj makaron z kalafiorem, kawałkami łososia, sosem i połową cheddara.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do środka składniki zapiekanki. Wierzch posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.

Przed podaniem danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

-->