Przepisy
Agaty

Zupa chrzanowa

Przepisy – blog kulinarny, Święta, Zupy

Powiedzieć, że lubię krem zupę chrzanową to nie powiedzieć nic, bo ja tę zupę po prostu uwielbiam! Wbrew obawom wcale nie musi być bardzo ostra (choć oczywiście ten, kto lubi w daniach dużą ilośc palącego w nos chrzanu, może z powodzeniem dodać go dowolną ilość ;)

zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to delikatny, jedwabisty wręcz krem. Może stać się naprawdę eleganckim daniem na wielkanocnym stole.

Moją zupę chrzanową podaję na Wielkanoc najchętniej w jajkiem na twardo i przesmażoną kiełbasą (wybieram najczęściej kiełbasę polską surową). Samą zupę gotuję jednak na samych warzywach, jest więc doskonałym daniem także dla wegetarian goszczących przy naszym wielkanocnym stole.

Zupę chrzanową doprawiam po prostu chrzanem ze słoiczka, możecie jednak wykorzystać świeży, obrany i starty na małych oczkach korzeń chrzanu (o tej porze roku można go z łatwością kupić np. w sklepach warzywnych).

Zupę chrzanową doprawiam słodką śmietanką kremówką i podaję na gorąco.

Jeśli zupę chrzanową doprawiasz dodatkowo pieprzem, wybierz proszę pieprz biały, jego drobinki nie będą się odznaczały w zupie. Dla ozdoby jednak polecam wybrać grubo mielony pieprz czarny- jak na zdjęciu :)