Przepisy
Agaty

Keks z rodzynkami w rumie
Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

Robiąc to ciasto zrozumiałam, że perfumy moich marzeń miałyby zapach rodzynek w rumie :) Tak, dla nie to połączenie idealnie sprawdzające się w deserach i ciastach, szczególnie tych świątecznych! Ale nie o kosmetykach dziś będzie, tylko o pysznym świątecznym wypieku!

Dziś keks- pełen bakalii świąteczny klasyk. Mało w nim ciasta, za to cała masa suszonych owoców i orzechów. Mój keks upiekłam w płaskiej foremce, jednak możecie podwoić ilość składników i przygotować porządny keks w tortownicy. To naprawdę pyszne, wilgotne ciasto. Mój idealny dodatek do kawy- bo jest słodkie i mocno owocowe.

Jeśli dodacie do keksu brązowy cukier, jego skórka będzie miała jeszcze głębszy, brązowy odcień.

Upiec keks możecie spokojnie nawet tydzień przed Świętami, w szczelnym pojeminku (lub np. owinięty folią) z dnia na dzień będzie tylko lepszy!