Przepisy
Agaty

Świąteczne ciasto z bakaliami (i dlaczego tak łatwo się je piecze)

Boże Narodzenie, Konkursy i Testy, Przepisy – blog kulinarny

Keks świąteczny

Do pewnych rzeczy człowiek dorasta, także w kuchni. Ja dojrzeć musiałam do jedzenia sałaty, śledzi i… używania robota kuchennego. Serio! Wydawało mi się, że to tylko dodatkowe zmywanie, a ja przecież taka silna- wszystko mogę zrobić ręcznie! Aż nagle, pewnego dnia uświadomiłam sobie, że czy ubijam pianę ręczną trzepaczką czy w mikserze- zmywania mam tyle samo: miska + rózga, ale ILE CZASU I ENERGII PRZY TYM ZAOSZCZĘDZAM, to moje! Z ręką na sercu przysięgam, że taka naiwna byłam jeszcze kilka lat temu.

Wkroczyłam jednak w erę elektryczności ;) mądrzejsza o doświadczenia i wyposażona jak zawodowiec w Robot Planetarny. Tak, specjalnie użyłam wielkich liter, bo ten sprzęt (a mówię tu o robocie Kenwood Titanium Chef Baker XL) zasługuje na nie w 100%.

Kenwood Titanium Chef Baker XL

O razu nasuwa się pytanie, co go wyróżnia. Albo inaczej, co dla mnie jest ważne w codziennym użytkowaniu. Po pierwsze dwie misy, to #gamechanger! Kto musiał ubić pianę po tym jak wyrobił ciasto na biszkopt wie, ile to zachodu, gdy mikser ma tylko jedną misę. Te dwie, stalowe, dodatkowo chowają się jedna w drugiej, więc z przechowywaniem nie ma żadnego problemu. Super rozwiązanie!

Misy mają pojemność 5 i 7 litrów. Wierzcie mi, to wystarczy na naprawdę duuuże ciasto!

Kenwood Titanium Chef Baker XL

Wszystkie końcówki są wyjątkowo porządnie wykonane, ciężkie i stabilne. Oprócz klasycznego dla Kenwooda mieszadła „K” jest też trzepaczka, hak do drożdżowego i elastyczne mieszadło z silikonową nakładką, która zmiecie każde ciasto ze ścianek dzieży.

Co jeszcze bardzo lubię i co ułatwia życie domowemu piekarzowi? Wbudowana waga! Sypiesz mąkę od razu do misy, a na ekraniku pojawia się wsypana ilość. Znowu- mniej pracy i dodatkowych sprzętów, których w normalnej sytuacji używamy przy pieczeniu.

Kenwood Titanium Chef Baker XL

I tak używając mojego nowego robota /Titanium Chef Baker- klik!/  przygotowałam dla Was świąteczne ciasto pełne bakalii. Aromatyczne, miodowe, po prostu pyszne!

A co najważniejsze, będzie świeże przez długie tygodnie! Z powodzeniem możecie upiec je nawet 2 (!) miesiące przed Świętami, szczelnie owinąć i tylko czekać na Wigilię. Ale uwaga! Ciasto będzie jeszcze lepsze, jeśli co jakiś czas nasączycie je rumem lub brandy… Chyba nie muszę już nikogo dłużej namawiać do jego przygotowania, prawda?! :)

Inne świąteczne potrawy przygotowałam na warsztatach, które poprowadził Michel Moran,, ambasador marki Kenwood w Polsce. Dawno się tak w kuchni nie uśmiałam i w zasadzie od niechcenia, bo w magiczny sposób wszystko samo się mieszało i siekało w naszych robotach kuchennych, przygotowaliśmy rybę we francuskim klimacie i śliwki z sosem angielskim. Gdyby nie Robot Kuchenny Kenwood, o pomoc na pewno musielibyśmy prosić Elfy :)))

foto: materiały prasowe, fot. Andrzej Szopa


współpraca z Kenwood Polska

#kenwoodpolska
#titaniumchefbaker