Przepisy
Agaty

Paella z chorizo i krewetkami
Kuchnie świata, Obiady, Przepisy, Ryby & owoce morza
Opis

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.