Przepisy
Agaty

Babka cytrynowa z lemon curd

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Zdarza mi się powtarzać, gdy mówię o jakimś wypieku „że jest najlepszy na świecie”, ale ta babka naprawdę ma szansę zdobyć ten tytuł w moim prywatnym rankingu.

Pachnie cytryną, jest wilgotna (i to w sposób idealny, 4 dni świeżości gwarantowane), przy tym lekka i aromatyczna. Babka idealna!

Do jej przygotowania użyłam cytrynowego kremu „lemon curd”. Warto go wykorzystać, choć i bez tego dodatku ciasto się uda.  Lemon curd przygotować możecie samemu (PRZEPIS TU) lub kupić w markecie słoiczek gotowego kremu, od pewnego czasu pojawił się w marketach.

Proporcje na klasyczną foremkę „korytko” ok.10 x 25 cm.

Dodaj „suche”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż 2 łyżki „lemon curd” i lekko rozsmaruj (np. wykałaczką).

Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Na wierzchu lekko już ostudzonego ciasta rozsmaruj pozostałą łyżkę „lemon curd”, utworzy błyszczącą polewę.

-->