Przepisy
Agaty

Bezy z „lemon curd”

Przepisy – blog kulinarny
Opis

Krucha na zewnątrz, miękka w środku- beza idealna. Do niej intensywny (!) w smaku, cytrusowy krem. W zestawie tworzą deser wspaniały, w sam raz na lato, o lekkim, choć zdecydowanym smaku.

bezy z lemon curd (3)

Piekąc bezy pamiętajcie, by przygotować je na kształt „gniazdek”, muszą mieć miejsce w środku, w które włożymy słuszną porcję kremu cytrynowego- lemon curd. Tu uwaga na marginesie. Sam lemon curd jest tak pyszny, że tylko niezłomna siła woli uchroni Was przed zjedzeniem całego słoiczka jeszcze przed przygotowaniem deseru! Pamiętajcie, ostrzegałam!

bezy z lemon curd (2) bezy z lemon curd (5)bezy z lemon curd (1)

Do bez wspaniale pasują świeże owoce sezonowe, sama jednak myślałam, żeby uzupełnić porcje kapką bitej śmietanki. Taki zestaw przygotuję następnym razem ;)

bezy z lemon curd (4)

Proporcje na ok. 10 bez o średnicy ok.10 cm.

Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną przypominać pianę, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Pianę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt „gniazdka” z wgłębieniem pośrodku (patrz zdjęcie). Wstaw po piekarnika nagrzanego do 130 oC z termoobiegiem. Piecz ok. 50 minut, aż beza stanie się sucha z zewnątrz.

Podawaj z porcją kremu cytrynowego i (opcjonalnie) owocami sezownowymi.

-->