Przepisy
Agaty

Paella z chorizo i krewetkami

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.

Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.

Wlej  gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.

Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.

 

-->