To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!
Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.
Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.
Składniki:
ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
chorizo - 100 g
cebula - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
passta pomidorowa - 1/3 szklanki
cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
oliwa - 2 łyżki
bulion - ok. 3/4 litra
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:
Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.
Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.
Wlej gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.
Przepis
Paella z chorizo i krewetkami
Składniki:
ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
chorizo - 100 g
cebula - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
passta pomidorowa - 1/3 szklanki
cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
oliwa - 2 łyżki
bulion - ok. 3/4 litra
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:
Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.
Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.
Wlej gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.
Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.
Wlej gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!