Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów i dyni
Staram się, żeby obiady, jakie przygotowuję w ciągu tygodnia były nie tylko smaczne, ale i ich zrobienie zabierało jak najmniej czasu. Jeśli więc w zasadzie wszystkie składniki dania mogę po prostu wstawić do piekarnika, a po 20 minutach postawić ciepły obiad na stole, danie od razu zaliczam do zbioru „tych ulubionych”.
Sos przygotowany na bazie pieczonych pomidorów i dyni ma same zalety: intensywny, wręcz słodki smak (kwaskowate pomidory są tu znakomicie zbalansowane słodką dynią), możesz zaostrzyć go używając oliwy z dodatkiem np. chili lub złagodzić, dodając do zmiksowanego już sosu np. jogurt czy śmietankę.
Ja mój makaron (ulubiony to spaghetti!) z sosem z pieczonych pomidorów podaję oprószony śwież tartym parmezanem z solidną dawką pieprzu na wierzchu. Smacznego!
Ps. Jeśli zostanie Wam sos z poprzedniego dnia, dodajcie do niego trochę bulionu i doskonała zupa-krem gotowa!
Jejuu jak pięknie to wygląda…kocham spagetti i uwielbiam :):):)