Przepisy
Agaty

Drożdżowe placuszki z twarogiem

Naleśniki & placuszki, Przepisy, Śniadania
Opis

drożdżowe placuszki z twarogiem kuchnia agaty (5)

W naszym domu żaden weekend nie może obyć się bez placuszków na śniadanie. Eksperymentuję więc z nimi na potęgę. Zwykle przygotowuję jakąś wariację z proszkiem do pieczenia lub ubitą pianą- dla lekkości, kiedy jednak wstanę wystarczająco wcześnie, biorę się za ciasto drożdżowe.

drożdżowe placuszki z twarogiem kuchnia agaty (2)

Te drożdżowe placuszki nie wymagają dużo pracy, składniki wystarczy tylko wymieszać, dobrze jednak, by ciasto miało 20-30 minut na wyrośnięcie, dzięki temu cieszyć się będziemy pysznymi, puszystymi placuszkami!

drożdżowe placuszki z twarogiem kuchnia agaty (3)

Placki usmażyłam z dodatkiem twarogu. Ja po prostu kocham nabiał! :)

drożdżowe placuszki z twarogiem kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placków (w zależności od wielkości).

drożdżowe placuszki z twarogiem kuchnia agaty (1)

Do mleka dodaj jajko i roztopione masło.

Dodaj mąkę, sól, esencję waniliową (jeśli ją dodajesz), wymieszaj. Na koniec dodaj rozdrobniony (np. widelcem) twaróg. Połącz.

Ciasto przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, z ok. 1-2 łyżkami tłuszczu/ oleju. Smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło np. z owocami i syropem klonowym lub z cukrem pudrem.

-->